Dieta dla chorych na grzybicę

Grzybica jest chorobą wywoływaną przez drobnoustroje – grzyby mikroskopijne. Należy do grupy chorób o wysokim czynniku zakaźnym i występuję u ludzi i zwierząt. Szacuje się, że grzybicę wywołuje około 200 gatunków grzybów mikroskopijnych, spośród 250 opisanych. Najczęściej są to dermatofity i grzyby drożdżopodobne.

Niestety leczenie zakażeń grzybiczych nie jest proste i bywa długotrwałe. Do dyspozycji są środki do stosowania zewnętrznego oraz leki doustne. Terapię powinno rozpocząć się od specjalistycznego opracowania miejsc zakażonych. Leczeniem pierwszego rzutu są preparaty do stosowania miejscowego. Warto skorzystać z produktów zielarskich, które wykazują silne działanie i są pochodzenia naturalnego, np.:

  • olejek z drzewa herbacianego,
  • olejek z manuki,
  • olejek z lawendy.

Przy zakupie produktów naturalnych należy zwracać szczególną uwagę na źródło pozyskiwania. Leki przeciwgrzybicze stosowane doustnie wykazują wiele skutków ubocznych i nawet mogą uszkadzać narządy wewnętrzne, dlatego najlepiej zostawać je w momencie kiedy terapia miejscowa nie przynosi rezultatów.

W leczeniu grzybicy bardzo dużą rolę odgrywa odpowiednia dieta. Ma ona ogromne znaczenie zarówno w zapobieganiu jak i podczas terapii. Nasz organizm stanowi barierę ochronną, która chroni nas przed wniknięciem drobnoustrojów chorobotwórczych. W momencie kiedy mamy obniżoną odporność i nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo, nie jest w stanie bronić się przed zakażeniami grzybiczymi. Dieta ma za zadanie wzmocnić barierę ochronną organizmu oraz niwelować drobnoustroje chorobotwórcze.

Podstawowe zalecenia dietetyczne dla chorych na grzybicę:

  • Przede wszystkim z jadłospisu powinniśmy wyeliminować węglowodany proste (cukry proste), które są podstawowym pożywieniem dla grzybów, a więc: jasne pieczywo, makarony, słodycze, ciasta drożdżowe itp.
  • Istotne jest również unikanie produktów, które zawierają drożdże, takie jak piwo, wino.
  • Dieta powinna składać się z produktów lekkostrawnych, które pozwolą na usunięcie nadmiaru toksyn z organizmu oraz wzmocnią odporność – warzywa, ryby.
  • Bardzo istotne jest nawadnianie organizmu, a wiec spożywanie min. 2 litry wody niegazowanej w ciągu doby.
  • Należy korzystać również z pomocy suplementów oraz ziołolecznictwa.
  • Pomocny przy oczyszczeniu organizmu może być stabilizowany miąższ z aloesu, pozyskiwany z wnętrza liścia. Aloes uzupełnia naszą codzienną dietę w składniki odżywcze, podnosi odporność oraz oczyszcza jelita.
  • W ciągu dnia warto popijać herbatki ziołowe np. z pokrzywy, czystka lekarskiego, czarnuszki, czy skrzypu.

Mając na co dzień wiele obowiązków zapominamy o zdrowym odżywianiu, które jest kluczowe w utrzymaniu dobrego zdrowia i w zapobieganiu chorobom przewlekłym. Warto więc przeanalizować swoją dotychczasową dietę i wzbogacić ją w kilka nieuciążliwych produktów.

Copyrights Centrum Stopy Agnieszka Głuszczak