Rejestracja: Łódź: +48 42 631 04 54, Warszawa: +48 22 898 11 11

Interwencja medyczna WhatsApp: +48 506 066 399

Dieta dla cukrzyków

Dieta w cukrzycy jest kluczowym elementem leczenia. Prawidłowa dobrana do pacjenta pozwala na zachowanie w granicach poziomu cukru, który stanowi fundamentalną rolę. Pacjent chory na cukrzycę musimy mieć indywidualnie opracowany plan posiłków przez specjalistę, uwzględniając przede wszystkim:

  • styl życia chorego
  • choroby współistniejące
  • stan metaboliczny
  • nawyki żywieniowe
  • stan nerek
  • wartości ciśnienia tętniczego
  • zaangażowanie chorego w proces leczenia
  • możliwości finansowe ze względu na rozpiętość cenową leków i suplementów diety

Dieta w cukrzycy powinna:

  • ograniczać spożycie ilość węglowodanów, wg PTD 45- 50%
  • dostarczyć w dziennej diecie białka 15-20% wartości energetycznej
  • ilość tłuszczy od 30-35% wartości energetycznej
  • zdecydowane ograniczenie picia alkoholu z uwagi na wysoki indeks glikemiczny i kaloryczny.

 

Należy zdecydowanie odrzucić palenie papierosów, które w chorobie może przyczynić się do mikroangiopatii, makroanigiopatii czy neuropatii. Dieta chorego na cukrzycę, praktycznie nie różni się od tzw. zdrowej diety z wyjątkiem ograniczenia węglowodanów. Pacjent powinien jeść najlepiej kilka posiłków dziennie, które powinny być różnorodne i urozmaicone.

Posiłki jak najbardziej mogą zawierać jarzyny, warzywa, takie jak: cebula, szczypiorek, por czy czosnek. Poziom cukru obniżą: perz, mielone nasiona kozieradki (znakomicie smakują z białym serem), owies lub płatki owsiane, strączyny fasoli, ziele szałwii, ziele pokrzywy, owoc czarnej jagody, owoc borówki – brusznicy, seler, ziele dziurawca, liście czarnego bzu, korzeń mniszka i kłącze koziołka. Działanie czarnuszki, zarówno dodawanej do posiłków, jak również spożywanej w postaci herbat, wykazuje obniżenie wydzielania glukozy i obniża poziom insuliny.

Drogocennym wspomaganiem menu w cukrzycy będzie też z pewnością picie aloesu, soków z tej rośliny, herbatek czy zażywanie kapsułek suplementów diety. Picie dobowe płynów powinno być w granicach 1,5 do 2 litrów dziennie, liczone zarówno w ilości spożywanej wody, zupy czy innych napojów. Podstawowym celem prewencji drugo i trzeciorzędowej w cukrzycy jest zapobieganie angiopati cukrzycowej (która zwiększa częstość występowania chorób układu sercowo – naczyniowego i śmiertelność w tych chorobach). Prewencja cukrzycowa powinna opierać się na profilaktyce, obserwacji, leczeniu i dobrze dobranej diecie. Ścisłe przestrzeganie diety, współpraca z lekarzem, dietetykiem i pielęgniarką ułatwi leczenie.

Copyrights Centrum Stopy Agnieszka Głuszczak