Dieta w chorobie nowotworowej
W obecnej dobie możemy zauważyć znaczny wzrost zachorowalności na choroby nowotworowe. Dotykają one osoby w każdym wieku, bez względu na płeć i rasę. Nowotwór jest zaliczany do grupy chorób, gdzie dochodzi do niekontrolowanego rozmnażania się tkanek oraz do podziałów komórkowych. Powstałe komórki nie spełniają swoich funkcji i nie reagują na sygnały płynące z organizmu. Do powstania nowotworu złośliwego potrzeba kilku mutacji, dlatego choroba rozwija się długo i bezobjawowo.
Leczenie obejmuje radioterapię, chemioterapię, immunoterapie i leczenie chirurgiczne. Osoby chore korzystają również z opieki psychologów i psychiatrów.
W celu zapobiegania chorobie nowotworowej należy prowadzić zdrowy tryb życia: odpowiednia dieta, aktywność ruchowa dostosowana do możliwości organizmu, unikanie stresów, suplementacja.
Pod pojęciem zdrowej diety należy rozumieć spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, unikanie słodyczy i żywności przetworzonej, dostarczanie min. 2 litry płynów dziennie. Zapotrzebowanie na produkty spożywcze u osoby zdrowej przedstawia piramida żywieniowa.
Pacjenci onkologiczni najczęściej maja problemy z odżywianiem. Towarzyszy im brak apetytu, często trudności ze spożywaniem posiłków oraz dochodzi do utraty masy ciała. Reakcje metaboliczne przebiegające w chorobie nowotworowej powodują, że chory jest niedożywiony nawet, jeśli odżywia się prawidłowo.
Podstawowe zalecenia dietetyczne w chorobie nowotworowej:
- Dieta powinna uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię.
- W celu poprawy stanu zdrowia zaleca się spożywanie, np. produktów z propolisem, pyłkiem pszczelim, mleczkiem pszczelim, picie stabilizowanego miąższu z aloesu.
- Wysokie właściwości przeciwnowotworowe wykazuje miód z manuki nowozelandzkiej.
- Pacjenci onkologiczni powinni dostarczać do organizmu duże ilości witamin, głównie witaminy C i E, które są silnymi antyoksydantami i dbają o układ odpornościowy. Doskonałe rozwiązanie wykorzystuje amerykańska firma, która w specjalnym procesie technologicznym wprowadza witaminę C do organizmu na matrycy z otrąb owsianych. Pozwala to na zwiększenie wchłaniania.
- W celu zapobiegania niedożywieniu i wyniszczeniu w trakcie choroby nowotworowej na rynku dostępne są tzw. drinki żywieniowe, które znacznie wspomagają leczenie. Zawierają dużą dawkę energii i składników odżywczych: komplet witamin i minerałów, białka, tłuszcze, węglowodany. Dożywianie może odbywać się w formie dojelitowej i dożylnej.
Dieta w chorobie nowotworowej powinna być dobrana indywidualnie do każdego pacjenta. Musi spełniać jego wymagania i wymogi organizmu. Nie ma jednej idealnej diety dla pacjentów onkologicznych, są tylko pewne wytyczne, których należy przestrzegać.