Dieta w rekonwalescencji

W dzisiejszych czasach jesteśmy mocno narażeni na drobnoustroje chorobotwórcze, bakterie, wirusy i grzyby. Nie zawsze organizm jest na tyle silny, żeby się przed nimi chronić i zaczynamy chorować. Czasami dotyka nas przeziębienie, ale bywa i tak, że zaczynają się poważne problemy zdrowotne i chorujemy przewlekle.

Na co dzień powinniśmy dbać o dobry stan zdrowia, korzystając z odpowiedniej diety i higienicznego trybu życia. Kiedy jednak zachorujemy, staramy się jak najszybciej powrócić do pełni sił za pomocą środków farmakologicznych, pomocy lekarskiej i bardzo często korzystamy z tzw. receptur z „babcinej apteczki”. Niestety często zapominamy, że okres po chorobie, czyli tzw. okres rekonwalescencji jest niezmiernie ważny dla dobrego samopoczucia.
Rynek jest bardzo dobrze zaopatrzony w produkty spożywcze, więc wydawałoby się, że odpowiednio skomponowana dieta dostarczy nam wszystkich składników potrzebnych do życia. Niestety tak nie jest. Powodów jest kilka:

  • obecność środków konserwujących,
  • żywność mocno przetworzona,
  • opryskiwanie hodowli,
  • pestycydy,
  • proces obróbki termicznej pożywienia.

Niestety nawet za pomocą bardzo zdrowej diety nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich cennych składników. Jednym z przykładów jest brak selenu w pożywieniu, ponieważ Polskie gleby są ubogie w selen. Zarówno związki selenu jak inne związki możemy znaleźć w odpowiednio skomponowanych suplementach diety.

Po każdej chorobie potrzebujemy czasu aby wrócić do pełni sił. Pomocna w tym będzie odpowiednia dieta. Jednak brak apetytu w tym czasie może utrudniać dobór jadłospisu.

 

Podstawowe zalecenia dietetyczne w rekonwalescencji:

  • W czasie rekonwalescencji powinniśmy zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiednich kultur bakterii, aby wspomóc florę bakteryjną jelit. W tym celu należy spożywać produkty mleczne, np. w połączeniu z płatkami owsianymi.
  • Cennych witamin i minerałów dostarczą również orzechy włoskie, a ponadto chronią naczynia krwionośne i likwidują stany zapalne w organizmie.
  • Na talerzu, jak najczęściej powinny znaleźć się kwasy tłuszczowe Omega 3, a więc ryby, które są ich cennym źródłem.
  • W diecie niezbędne są też witaminy m.in. A, C, E, grupy B.
  • Należy wybierać produkty z dużą ilością antyoksydantów, np. maliny, borówki, żurawina, zielona herbata.
  • Bardzo ważnym elementem, który przyspieszy powrót do zdrowia jest nawadnianie organizmu za pomocą wody oraz soków warzywnych i owocowych.

 

Pocket

Copyrights 2020 Centrum Stopy Agnieszka Głuszczak