Dieta w rekonwalescencji
W dzisiejszych czasach jesteśmy mocno narażeni na drobnoustroje chorobotwórcze, bakterie, wirusy i grzyby. Nie zawsze organizm jest na tyle silny, żeby się przed nimi chronić i zaczynamy chorować. Czasami dotyka nas przeziębienie, ale bywa i tak, że zaczynają się poważne problemy zdrowotne i chorujemy przewlekle.
Na co dzień powinniśmy dbać o dobry stan zdrowia, korzystając z odpowiedniej diety i higienicznego trybu życia. Kiedy jednak zachorujemy, staramy się jak najszybciej powrócić do pełni sił za pomocą środków farmakologicznych, pomocy lekarskiej i bardzo często korzystamy z tzw. receptur z „babcinej apteczki”. Niestety często zapominamy, że okres po chorobie, czyli tzw. okres rekonwalescencji jest niezmiernie ważny dla dobrego samopoczucia.
Rynek jest bardzo dobrze zaopatrzony w produkty spożywcze, więc wydawałoby się, że odpowiednio skomponowana dieta dostarczy nam wszystkich składników potrzebnych do życia. Niestety tak nie jest. Powodów jest kilka:
- obecność środków konserwujących,
- żywność mocno przetworzona,
- opryskiwanie hodowli,
- pestycydy,
- proces obróbki termicznej pożywienia.
Niestety nawet za pomocą bardzo zdrowej diety nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich cennych składników. Jednym z przykładów jest brak selenu w pożywieniu, ponieważ Polskie gleby są ubogie w selen. Zarówno związki selenu jak inne związki możemy znaleźć w odpowiednio skomponowanych suplementach diety.
Po każdej chorobie potrzebujemy czasu aby wrócić do pełni sił. Pomocna w tym będzie odpowiednia dieta. Jednak brak apetytu w tym czasie może utrudniać dobór jadłospisu.
Podstawowe zalecenia dietetyczne w rekonwalescencji:
- W czasie rekonwalescencji powinniśmy zadbać o dostarczanie do organizmu odpowiednich kultur bakterii, aby wspomóc florę bakteryjną jelit. W tym celu należy spożywać produkty mleczne, np. w połączeniu z płatkami owsianymi.
- Cennych witamin i minerałów dostarczą również orzechy włoskie, a ponadto chronią naczynia krwionośne i likwidują stany zapalne w organizmie.
- Na talerzu, jak najczęściej powinny znaleźć się kwasy tłuszczowe Omega 3, a więc ryby, które są ich cennym źródłem.
- W diecie niezbędne są też witaminy m.in. A, C, E, grupy B.
- Należy wybierać produkty z dużą ilością antyoksydantów, np. maliny, borówki, żurawina, zielona herbata.
- Bardzo ważnym elementem, który przyspieszy powrót do zdrowia jest nawadnianie organizmu za pomocą wody oraz soków warzywnych i owocowych.