Dieta ze stomią

ZALECENIA DIETETYCZNE

Spożywanie pokarmów jest jednocześnie przyjemnością i koniecznością życiową. Rodzaj wyłonionej Stomil może decydować o niektórych zaleceniach dietetycznych. U większości pacjentów z kolostomią nie wymaga się stosowania specjalnej diety. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja pacjentów ileostomią Wydalanie wody i niektórych składników mineralnych może być u nich wzmożone. Składniki te należy spożywać w zwiększonych ilościach, w celu uniknięcia niedoborów, szczególnie w okresie upałów i przy zwiekszonym wysiłku fizycznym.

Najważniejszym wskaźnikiem prawidłowego funkcjonowania organizmu pooperacji wyłonienia stomii jest utrzymanie wagi ciała. Pacjent, który ma wyłoniona stomię, nie powinien zbyt dużo przybierać na wadze, ponieważ może to znacznie utrudnić jej codzienną pielęgnację.  Stomia w wyniku tycia przeważnie zaczyna robić się „wklęsła” i wtedy pojawiają się problemy ze szczelnością stosowanego sprzętu, ponieważ wydzielina ze stomii zaczyna podciekać pod płytkę. U pacjentów z ileo- lub kolostomią otyłość stanowi poważny czynnik zagrożenia dysfunkcją stomii. Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy ujścia stomii może bowiem powodować jej przemieszczenie, zwężenie lub zamknięcie.

ZALECENIA ŻYWIENIOWE

  1. Po wyjściu ze szpitala zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej. W tym okresie bezwzględnie należy unikać słodyczy ,pokarmów tłustych i ciężkostrawnych wszystkie nowe składniki wprowadzamy stopniowo, w odstępach dwu- lub trzydniowych.
  2. Należy jeść powoli i dokładnie przeżuwać pokarm. Obecność niestrawionych resztek pokarmu w kale, szczególnie u pacjentów z ileostomią spowodowane jest niestarannym przeżuwaniem pokarmu.
  3. W pożywieniu powinno być dość dużo pokarmów zawierających białko. Białko powinno pokrywać 10-15% dziennego zapotrzebowania, czyli około 300 kalorii.
  4. Jednym z zaleceń żywieniowych jest picie dużej ilości płynów. Woda reguluje przemianę materii, trawienie, wydalanie, ciepłotę ciała i odpowiada za równowagę pracy całego organizmu. Zapotrzebowanie organizmu na wodę zwiększa się podczas upałów, w czasie gorączki i biegunek. Powinno się unikać napojów słodzonych (nadwaga, otyłość) i gazowanych (zgaga, wzdęcia). Powodują one zwiększenie fermentacji jelitowej i biegunki.
  5. Wskazane jest włączenie do diety kefiru, jogurtu oraz zsiadłego mleka. Są one znakomitym źródłem białka i mają duży wpływ na utrzymanie równowagi flory bakteryjnej. Dobrze jest spożywać jogurty zawierające bakterie pro biotyczne.
  6. Do przygotowania potraw można używać wszystkich przypraw z wyjątkiem tych najbardziej „ostrych” – pieprzu cayenne, chili, tabasco czy curry. Ograniczyć należy sól kuchenną (można ją zastąpić przyprawami ziołowymi).
  7. Produkty takie jak: groch, fasola, kapusta będą powodowały wzdęcia brzucha i zwiększoną ilość gazów, dlatego nie zaleca się ich spożywania ale w niewielkich ilościach nie są przeciwwskazane.
  8. Należy stosować urozmaiconą dietę, unikać pokarmów zawierających konserwanty i sztuczne barwniki.
  9. Ograniczyć spożycie tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych.
  10. Przestrzegać higieny w przechowywaniu i przygotowaniu potraw.

U osób ze stomią na skutek skrócenia drogi pokarmowej i niekontrolowanego fizjologicznie wydobywania się treści jelitowej na zewnątrz, łatwiej dochodzi do różnego rodzaju  zaburzeń.

TENDENCJE DO LUŹNYCH STOLCÓW

Są one w znakomitej większości spowodowane błędem dietetycznym, rzadko zatruciem pokarmowym. Istotą biegunki jest wydalanie zwiększonej ilości wody.

Postępowanie:

  • 1-2 dni głodówka lub ograniczenie spożywania pokarmów ( zalecany kleik na wodzie z ryżu lub owsianki ), spożywanie dużej ilości płynów ( zalecane są napary z rumianku, czarnych jagód, mięty, gorzka herbata
  • w dobie 2-3: suchary, ryż z tartym jabłkiem, rozcieńczone soki jarzynowe i owocowe (sok z czarnej porzeczki), chude, rozdrobnione, gotowane mięso ( drób, cielęcina, ryba),białe, czerstwe pieczywo.

ZAPARCIA – ZBYT RZADKIE I OBJĘTOŚCIOWO MAŁE WYPRÓŻNIENIA

Przyczyną może być zbyt mała ilość spożywanych płynów i dieta ubogo resztkowa

Postępowanie:

  • dieta bogato resztkowa (kasze, płatki owsiane, ciemne pieczywo, warzywa, owoce)
  • ograniczenie pokarmów wzdymających ( kapusta, groch, fasola, kalafior), tłustych mięs, czekolady, kakao, kawy, mocnej herbaty
  • spożywanie większej objętości płynów 2 do 2,5 litra na dobę.

GŁOŚNE ODDAWANIE GAZÓW

  • Zmiana diety (rezygnacja z ostrych przypraw, jaj, cebuli, kapusty, grochu, kalafiora)
  • Do worka stomijnego można włożyć: specjalistyczne preparaty, węgiel medyczny, tabletkę polopiryny „S”

 

Pocket

Copyrights Centrum Stopy Agnieszka Głuszczak